Archive for the ‘Izleti’ Category

V A B I L O

 

MEDNARODNI DAN MIRU

Letos mineva 15 let od razglasitve mednarodnega dneva miru. 7. septembra 2001 je Generalna skupščina ZN določila, da se bo od leta 2002 mednarodni dan miru vsako
leto praznoval 21. septembra, ko naj bi ljudje slavili mir.

POHOD MIRU – LJUBLJANA 21.9.

Letos pri organizaciji Pohoda za mir sodelujejo vse veteranske organizacije, članice Svetovne federacije veteranov (SFV), poleg naše Zveze še ZZB NOB, ZVVS in ZPVD Sever.
Pohod bo simbolne narave in bo potekal tako, da se bodo veterani in veteranke iz vse Slovenije zbrali 21. septembra ob 11. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, od koder bodo krenili po Wolfovi ulici na Prešernov trg. Na slovesnosti na Prešernovem trgu bodo prebrali poslanico Združenih narodov ob letošnjem dnevu miru, točno ob 12. uri pa se bodo z minuto molka poklonili vsem padlim bojevnikom v vseh prejšnjih vojnah, čemur bosta sledila slavnostni nagovor in kratek kulturni program. V kulturnem programu bosta sodelovala Orkester Slovenske vojske in Orkester Slovenske policije, slavnostni govornik pa bo akademik dr. Matjaž Kmecl.
Pohod miru je skupna dejavnost vseh članic Svetovne veteranske federacije (SVF) in bo istočasno potekal tudi v drugih državah po istem scenariju.

 

SLOVESNOST NA CERJU 24.9.

Poleg Pohoda miru bomo v Sloveniji praznovali mednarodni dan miru še s posebno slovesnostjo, ki jo pripravljajo skupaj KoDVOS in Občina Miren – Kostanjevica in bo tako kot vsako leto potekala na Cerju ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje v soboto, 24. septembra,ob 11.uri.
Slavnostni govornik bo dr. Milan Brglez, predsednik DZ. Članice Svetovne veteranske federacije so Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in naša Zveza društev vojnih invalidov Slovenije zato se bomo tudi iz našega društva tudi te slovesnosti udeležili.
 
PRIJAVE za udeležbo na obeh dogodkih zbiramo v pisarni društva.

 

PRVOMAJSKI IZLET

PRVOMAJSKI IZLET NA BRAČ

Približuje se dan, ki smo ga izbrali za naš odhod. Kdor se še ni odločil je sedaj zadnji čas za prijavo. Še enkrat ponovimo vabilo.
Petdnevni izlet na otok Brač od 27.4. do 1.5. Bivali bomo v hotelskem naselju v Supetru na Braču s polnim penzionom po sistemu »all inclusive« v katerem je vse vključeno v ceno. Hotelsko naselje sestavlja 12 zgradb, centralna recepcija, glavna restavracija s show cookingom, bar ob bazenu, aperitiv bar, wellness center, spa center, fitnes, savna, masaža, manikura, pedikura, frizerski salon, 6 tenis igrišč, nov animacijski prostor s 500 sedeži za večerno animacijo, klimatizirani notranji animacijski prostor s 300 sedeži, možnost različnih vodnih športov, lokostrelstvo, odbojka na mivki, mini golf, menjalnica, rent a car, rent a bike, možna izposoja brisač proti doplačilu.
Nameščeni bomo v klimatiziranih dvoposteljnih sobah z balkonom. Za kopanje je poskrbljeno, saj je prodnata plaža oddaljena 50 m, pred hotelom pa sta dva zunanja bazena. V primeru hladnega vremena je v hotelu notranji bazen, bazen z jacuzzijem in s sladko vodo (temperatura od 26 °C do 28 °C). Storitev all inclusive vsebuje samopostrežni zajtrk, samopostrežno kosilo in samopostrežno večerjo s solatnim bifejem, show cooking, popoldan kava, čaj in pecivo, pijača pri obrokih in v all inclusive barih v naselju med 10. in 23. uro (točene domače alkoholne in brezalkoholne pijače), brezplačni senčniki in ležalniki ob bazenu (do zasedbe mest), uporabo notranjega bazena z whirlpoolom, športne dejavnosti: tenis (1 ura tenisa na dan na sobo, glede na zasedenost), namizni tenis, mini golf, balinanje, uporabo igrišča za odbojko na mivki, lokostrelstvo z animacijsko ekipo (vse ob predhodni rezervaciji), uporabo fitnesa in jogging steze.
Poleg vsega navedenega pa naš program vključuje še:
• prevoz z avtobusom turistične kategorije po hrvaški avtocesti z vključenimi cestninami in taksami
• prevoz s trajektom do Supetarja in transfer do HN
• pijačo dobrodošlice
• neomejeno koriščenje notranjega bazena s sladko vodo
• neomejeno koriščenje fitnesa
• neomejeno koriščenje savne
• 1 x mehiško večerjo
• 1 x dalmatinsko večerjo
• vsak večer živo glasbo
• dnevni in večerni animacijski program
• vsak dan mini disco (med 20.00 in 21.00 uro)
Odhod avtobusa iz Maribora z avtobusne postaje bo predvidoma okrog 2 ure. O točni uri odhoda avtobusa iz Maribora vas bomo pravočasno obvestili
Prijave sprejemamo samo še do 20. 4. – zato pohitite!

 

VABILO NA JESENSKO OBIRANJE MANDARIN

Ob razpravi o koledarskih prireditvah za leto 2014 se je programska komisija društva odločila, da bo v našo programsko shemo uvrstila tudi večdnevni obisk krajev naših sosednjih republik. Izvršni odbor društva je to idejo sprejel in potrdil izlet v dolino reke Neterve. Posredujemo vam program.

OBIRANJE MANDARIN V DOLINI REKE NERETVE

TROGIR, SPLIT, OMIŠ, DUBROVNIK, STON, DOLINA NERETVE, POČITELJ, MOSTAR

 

Odhod : 23.10.2014 – 26.10.2014

1. DAN: četrtek 23.10.2014 SLOVENIJA – TROGIR – SPLIT – OMIŠ – NEUM

V zgodnjih jutranjih urah predvidoma ob 2.00 (četrtek), se bomo odpravili iz vstopnih postaj po Sloveniji, preko mejnega prehoda na Hrvaško. Z vmesnimi postanki bomo v jutranjih urah prispeli v TROGIR, eno najlepših dalmatinskih mest. Sprehod skozi ozke uličice utrjenega starega mestnega jedra, stisnjenega med kopnim in otokom Čiovo. Po skupnem ogledu znamenitosti tega kulturno-zgodovinskega bisera, zaščitenega tudi s strani UNESCO-a, trdnjave Kamerlengo, utrdbe sv. Marka, mestne katedrale in obzidja, boste imeli nekaj prostega časa za samostojne oglede ali osvežitev na čudoviti rivi, kjer boste lahko posedeli pod palmami.

Pot bomo nadaljevali proti dalmatinski prestolnici, SPLITU. Sprehodili se bomo po vedno živahni »splitski rivi«, si ogledali Dioklecianovo palačo, ki datira v začetek 4. stoletja, Peristil, katedralo sv. Dujma, ostanke rimskega obzidja z mestnimi vrati, najlepšo splitsko ulico z najstarejšo lekarno in kinom, znamenite Prokurative, ki močno spominjajo na beneški Markov trg ter se za konec sprehodili še do slovitega »đardina«, v katerem kraljuje škof Grgur Ninski, ki bo s svojim palcem poskrbel za uresničitev vseh naših želja. Po skupnem ogledu bo na voljo dovolj prostega časa za samostojne oglede, sprehode, kosilo ali osvežitev.

V popoldanskem času odhod iz Splita. Vožnjo bomo nadaljevali skozi hrvaški turistični biser pod planino Biokovo – MAKARSKO RIVIJERO, mimo Bačinskih jezer (panoramski postanek) in doline reke Neretve do NEUMA. Nastanitev v hotelu, večerja, zabava ob živi glasbi in nočitev.

 

2. DAN: petek 24.10.2014 NEUM – DUBROVNIK – STON – NEUM

Po zajtrku prosto ali možnost fakultativnega izleta v Dubrovnik in Ston. Mimo drugega največjega in najdaljšega polotoka na Hrvaškem, Pelješca ter v družbi čudovitih Elafitskih otokov se bomo vozili proti  DUBROVNIKU, enemu najlepših mest v Sredozemlju. Do Dubrovnika se bomo zapeljali čez impozanten most, ki prečka zaliv in nudi čudovit razgled na biser Dalmacije. V mesto, obdano s 1941 metrov dolgim obzidjem, bomo stopili skozi ena od mestnih vrat, »vrata od Pila« ter pričeli ogled. Z lokalnim vodnikom se bomo najprej sprehodili po Stradunu, si ogledali cerkev sv. Blaža, palačo Sponza, Orlandov steber, knežev dvor in katedralo. Ogled mesta bomo končali v stari dubrovniški luki pred obzidjem. Po skupnem ogledu bo nekaj prostega časa za sprehode, individualne oglede, nakupovanje, kosilo ali osvežitev.

Pot bomo nadaljevali do mesteca STON na Pelješcu. Tako Veliki Ston, kot tudi Mali Ston, so ustanovili Dubrovčani. Občudovali bomo lahko čudovito staro mestece in se povzeli na obzidje, ki je razporejeno v nepravilni peterokotnik z mogočnimi utrdbami na vogalih. Ogledali si bomo znamenite stonske soline, ki so dolga stoletja skrbele za blagostanje Dubrovniške republike. Ston se ponaša s številnimi školjčišči, v katerih gojijo ene najboljših školj na Jadranu, prav tako pa je, podobno kot celoten Pelješac, ponosen na tradicijo vinogradništva, saj prav tukaj pridelujejo številne sorte najodličnejših rdečih vin. Vse dobrote Stona in Pelješca bomo tudi sami poskusili ob degustaciji školjk in vina. V poznih popoldanskih urah se bomo vrnili v hotel. Sledi večerja in zabava ob živi glasbi v hotelu. Nočitev.

3. DAN: sobota 25.10.2014  NEUM – DOLINA NERETVE – NEUM

Po zajtrku vožnja v DOLINO NERETVE. Gostoljubni domačini nas bodo pričakali s tipično domačo »dalmatinsko marendu«, travarico in suhimi figami. Po okrepčilu bomo začeli z »berbo« v nasadih, bogato obloženih s sočnimi sadeži. Ko bomo napolnili vreče, bomo z znamenitimi neretvanskimi ladjicami, »trupicami«, z glasbeno spremljavo in mizo polno dobrot (suhe fige, travarica, vino) zapluli po kanalih reke Neretve in njene delte, opazovali in fotografirali naravo, vodne ptice, čudovito okolje in seveda zapeli katero vsem znano »staro dobro« dalmatinsko skladbo. Po panoramski vožnji, ki bo trajala približno eno uro, nam bodo domačini pripravili pristno domače kosilo, po katerem bo sledila zabava ob živi glasbi. Pozno popoldne se bomo zapeljali nazaj proti hotelu, kjer se bomo po večerji še skupaj poveselili ob živi glasbi in se pogovorili o doživetjih pri obiranju mandarin in vožnji po nepozabni dolini Neretve. Nočitev.

 

4. DAN: nedelja 26.10.2014  NEUM – POČITELJ – MOSTAR – SLOVENIJA

Po zajtrku se bomo odpeljali proti notranjosti BiH. Na poti v Mostar se bomo ustavili in sprehodili po čudoviti vasici POČITELJ, ki je pod UNESCO-vo zaščito in je znana po srednjeveški gradnji. Po prihodu v MOSTAR se bomo sprehodili po slikovitem mestnem jedru, ki se ponaša š številnimi džamijami, mostovi, turškimi kopališči, cerkvami, trgovskimi ulicami in drugimi arhitekturnimi objekti, kjer se prepletata orient in mediteran. Na žalost pa je bil v zadnji vojni porušen najlepši spomenik turške umetnosti, stari kamniti most, ki ga je leta 1566 zgradil Mimar Hajrudin. Danes je most obnovljen, ponovno v ponos mestu in pod zaščito UNESCO-a. Ogled orientalskega dela Mostarja in sprehod po »kujundžiluku« s številnimi kavarnami in obrtniškimi delavnicami, kjer bo mogoče kupiti tipične spominke. Polni vtisov se bomo poslovili od prijaznih domačinov. V popoldanskih urah vrnitev proti domu, kamor je predviden prihod v poznih nočnih urah.

CENA IZLETA: 210,00    (MOŽNOST OBROČNEGA PLAČILA)

CENA VKLJUČUJE:

–          prevoz z  avtobusom turistične kategorije z vključenimi cestninami in parkirninami

–          3× polpenzion v hotelu Sunce*** v Neumu ( samopostežni zajtrk in večerja)

–          ogled Trogirja

–          ogled Splita

–          ogled Mostarja

–          obiranje mandarin z vključenimi 3kg mandarin

–          fotosafari s trupicami po reki Neretvi

–          tipično neretvansko kosilo (3.dan)

–          animacijski program z nagradnimi igrami

–          vsak večer živa glasba duo PIZZICATO z večerno animacijo

–          vodenje, izvedbo in organizacijo izleta

Prijave sprejemamo na društvu, po tel. 059 926 984 ali po e-pošti dvimb.tajnistvo@gmail.com.

Glede na možnost obročnega odplačila vam predlagamo, da se prijavite čim prej, saj si s tem zagotovite možnost plačila na več obrokov.

Prijava mora vsebovati:

–          ime in priimek

–          naslov

–          tel. štev., na katero je prijavljeni dosegljiv

 

 

Vabilo na Primorsko

 

V letnem planu našega društva za leto 2011 sta planirana dva izleta. Spomladanskega smo že izvedli in si ogledali Prekmurje. Jesenskega bomo imeli na Primorsko kjer se bomo udeležili zborovanja za mir, ki ga ob svetovnem dnevu miru – 21. septembru pripravlja Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, v soboto 17. septembra 2011 pri Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju ( na območju občine Miren- Kostanjevica ) s pričetkom ob 11. uri.

S tem zborovanjem za mir se tudi slovenski veterani, vojaški invalidi, žrtve vojnega nasilja in vsi, ki nam je pri srcu življenje v miru in nasprotujemo vojnam, vključujemo v svetovno gibanje za mir, ki ga spodbuja Svetovna federacija veteranov, podpirajo pa Združeni narodi ( OZN ).

Naš izlet se bo začel v soboto 17. septembra ob sedmi uri. Odhod bo z Maistrovega trga (izpred Vinaga) za udeležence, ki so z bistriškega območja pa z avtobusne postaje pri kolodvoru v Sl. Bistrici ob 7.15 uri.

Predvidena sta eden ali dva postanka za odmor in kavo. Malica bo na Cerju. Po končanem zborovanju si bomo ogledali prekrasni Štanijel in kasneje bomo imeli kosilo.

Vrnitev v Maribor na izhodiščno točko (brez vmesnih postankov po mestu!)  planiramo v večernih  urah.

Prijave za izlet in vplačila sprejemamo ob torkih in četrtkih med 10 in 12 uro do popolnitve prostih mest na avtobusu – zato pohitite s prijavami ! !  Prijava za izlet velja le v primeru, če je plačana soudeležba.

Vsak član lahko prijavi za izlet poleg sebe še po eno osebo. Denarna soudeležba za izlet, prevoz  in prehrano znaša za vojne invalide 10 €, za člane društva 20 € za nečlane pa 30 €.

Udeležbo na izletu si je mogoče zagotoviti samo s plačilom ne pa z rezervacijo po telefonu.

 

V prepričanju, da bo kot vedno doslej tudi ta naš izlet zanimiv in prijeten, ga vsem toplo priporočamo.