Arhivi Kategorije: Izleti

Izlet na Dolenjsko

Koncem septembra natančneje v soboto 26. 9.  smo izkoristili predah v korona krizi in se odpravili na »potepanje« po Dolenjski. Vtise o tem  izletu nam je prisrčno zaupala naša članica Sabina.

Jutro je deževno in temperatura je glede na prejšnje dni občutno nižja. Razmišljam, da ne bi šla, da bi ostala v zavetju toplega doma, vendar se po jutranji kavici in vremenu primerno oblečena vseeno odpeljem na zbirno mesto pri dvorani Tabor. Kmalu mi je dobra volja ostalih udeležencev izleta in pričakovanje zanimivega dne, ki je pred menoj, zamenjala sivino tega jutra.

V našem programu je udeležba na 21. srečanju vojnih invalidov Slovenije v Novem Mestu in nato potepanje po Dolenjski. Ob 7.30 nas je avtobus odpeljal novim doživetjem naproti. Zaradi korona virusa, ki že dobršen del letošnjega leta kroji naš način življenja in vedenja, je organizator izleta, DVI Maribor zagotovil velik avtobus. Tako smo sedeli s priporočeno medsebojno razdaljo in s priporočeno masko. Po mikrofonu nas je pozdravil predsednik društva, Cimerman Vasja in nam zaželel prijeten dan. V lahkotnem, jutranjem pomenkovanju se je pot nadaljevala proti Trojanam, kjer je planiran prvi postanek. Do Trojan je dež pravzaprav ponehal in tako smo na prostem lahko zaužili pregrešno dober zajtrk. Vsak je namreč dobil še mlačen trojanski krof, ki nam je zadovoljil našo potrebo po hrani in dal novo energijo. V nadaljevanju vožnje je bila na avtobusu izpeljana tudi licitacija krofov, ki so ostali. Z veseljem sem se je udeležila in pri zadnjem krofu tudi uspela. Z občutkom zadovoljstva in za zdravje, sem rade volje spila tudi »antikorona« šilce, ki nam ga je razdelila tajnica društva Marija. Pot je tako hitro bežala mimo nas in kar hitro smo prispeli v Novo Mesto. Planiran je bil panoramski ogled mesta in za pomoč pri vodenju smo prosili DVI  Novo Mesto. Žal je tam prišlo do napačnega razumevanja in tako smo to izvedli sami. Šofer nam je ustavil na lokalni avtobusni postaji in mi smo se po priporočilu Vasje, peš podali malo naokrog.

Sprehodili smo se mimo nekdanjega Doma armije, njihove fakultete in vse do obrežja reke Krke, kjer je bilo včasih kopališče na prostem. Razgled je še vedno lep in čez reko Krko je zgrajen lesen most. Ogledali smo si tudi stari železniški most, na katerega je bila kasneje pritrjena konstrukcija za pešpot. Zaradi časovne stiske smo se potem kar hitro odpravili proti avtobusu, ki nas je potem odpeljal do dvorane Leona Štuklja, kjer je potekalo 21. srečanje vojnih invalidov. Tudi tukaj so se poznali ukrepi v zvezi z novim korona virusom in po nasvetu NIJZ smo vsi morali nositi maske. Najprej nas je ob zvokih himne počastil slovesen mimohod praporov zveze in društev vojnih invalidov.

V nadaljevanju nas je pozdravil predsednik DVI  Dolenjske, Posavja in Bele krajine, nato pa še župan Novega Mesta, ki nam je med drugim povedal tudi, da prav na ta dan praznuje Mestna občina 100. obletnico novomeške pomladi. Kulturni program so s pestrim in raznolikim nastopom obogatili tamburaši, plesalci in ženski tercet Li-la Folklornega društva Kres. Zaigrali in zapeli so nekaj slovenskih pesmi in prikazali živahne dolenjske plese. Kulturni program je bil res pester, še posebej mi je bil všeč ženski tercet s svojimi povsem drugačnimi priredbami sicer znanih pesmi. Vzporedno s prireditvijo sem si ogledala še razstavo ročnih del skupine Nagelj, DVI Zasavje. Po končanem kulturnem programu so nam postregli z dobrim kosilom, pijačo in kavo.

S prijetnimi vtisi in dobre volje smo se potem od njih poslovili in nadaljevali pot do Kostanjevice na Krki. Med tem je celo sonce malce sramežljivo posijalo in pregnalo občutek hladnosti. Ko smo se pripeljali do Kostanjevice, smo avtobus parkirali na parkirišču, kamor je tik  pred nami pripeljal še avtobus s člani DVI Ljubljana. Tu nas je pričakala vodička Turističnega društva Kostanjevica, s katero je bil dogovorjen ogled mesta. Izkazalo se je, da je prišlo do napake pri dogovarjanju, saj ona sploh ni vedela, da se je za ogled dogovarjala z dvema različnima društvoma. Vseeno smo se potem po dogovoru oboji  peš napotili preko znamenitega mosta ljubezni do centra mesta. Povedala nam je, da staro mestno jedro leži v meandru reke Krke in v srednjem veku so ga s kanalom spremenili v otok.

  Sprehodili smo se po eni od dveh vzporednih ulic, mimo župnišča in vse do trga s cerkvijo. Izvedeli smo, da je Kostanjevica eno najmanjših in hkrati eno starejših mest na Slovenskem in je kot celota spomeniško zavarovano. Zaradi prevelike gneče in različnih interesov smo se člani našega društva odločili, da se vrnemo k avtobusu in se odpeljemo naprej do kostanjeviškega gradu. Včasih je bil to cistercijanski samostan, danes pa je v njem znamenita Galerija  Božidar Jakac. Ob dostopni poti, ki nas je vodila do vhoda me je navdušila narava in skulpture. Na razstavni tabli sem se podučila, da je to stalna razstava skulptur, imenovana Forma viva. Skulpture so iz hrastovine, ki so jih izdelali domači in tuji kiparji.

Vstopili smo tudi na grajsko dvorišče, od koder bi nas naj popeljali v Cvičkovo klet, kjer bi morali imeti degustacijo cvička in pokušino lokalnih specialitet. Žal je to odpadlo, saj bi morali več kot pol ure čakati, da bi se nam pridružili člani DVI Ljubljana in bi imeli skupno degustacijo. V izogib gneči v vinski kleti smo se odločili, da raje nadaljujemo svojo pot. Sledila je vožnja proti naselju Stara vas na Bizeljskem. Po prvem napačnem izvozu je voznik v drugo našel pravi dovoz do naše naslednje destinacije. Cesta se je počasi spremenila v ozko cestico med vinogradi in pripeljala nas je do Turistične kmetije Pudvoi. Pričakal nas je lastnik in nas prijazno sprejel. Povedal nam je, da so leta 1990 kupili staro kmetijo in jo preuredili. Sedaj je to zanimiva turistična kmetija s prenočišči, saj je del Bizeljsko-sremiške vinsko turistične ceste in tako je možno obiskati mnogo okoliških zanimivosti. Na kmetiji imajo tudi tri repnice in odpravili smo se na ogled ene od njih. Pojasnil nam je, da so repnice jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje in so edinstvene v Evropi. Pri izdelavi se ne uporablja gradbenih materialov, razen pri zazidavi vhoda ki mora biti utrjen. Nekoč so bile namenjene shranjevanju poljskih pridelkov in so bile mnogo manjše.

Prav so prišle tudi med vojno, ko so se domačini skrivali v njih in skozi podzemne rove ob nevarnosti pobegnili iz hiše v gozd. Danes jih uporabljajo predvsem za zorenje vin. Popeljal nas je v notranjost repnice, ki me je očarala. Sprehodili smo se po obokanih peščenih hodnikih, lepo razsvetljenih, ob straneh pa z izsekanimi prostori za shranjevanje vinskih steklenic – čarobno. Spustili smo se na petnajst metrov globine. Izvedeli smo, da je tu stalna vlaga okoli 95%, temperatura pa okoli 8°C, kar je optimalno za zorenje vin. Izkopavanje repnice je zahtevno opravilo. Zanj uporabljajo kramp, lopato, samokolnico za odvoz peska in posebno strgalo, s katerim se oblikujejo stene in strop. Po ogledu nas je v lesenem predprostoru repnice povabil na degustacijo svojih zorjenih vin. Nad okusom in aromo vin smo bili navdušeni. Z veseljem smo nekaj steklenic tudi kupili in jih odnesli na avtobus.

Dobre volje smo nato vstopili v hišo in posedli za jedilno mizo. Sledila je večerja. Postregli so nam domače pripravljeno hrano, zraven pa ponudili domače vino. Ob tako dobri pogostitvi, ki ji je sledila še sladica in v dobri družbi, je seveda čas hitro minil. Hvala družini Pudvoi za vse dobrote. V zgodnji večerni uri smo se odpravili proti domu.

Vesela sem, da sem se izleta udeležila in, da smo si tudi v teh časih dovolili majhno izjemo druženja. Navdušena sem bila nad  ogledom repnice, saj kaj tako zanimivega še nisem videla. Hvala DVI Maribor za dobro idejo in organizacijo izleta in nenazadnje, zadovoljna sem, da lahko nekaj mojih utrinkov delim tudi s tistimi, ki se nam tokrat niste pridružili.

                                                                                                                         Nepužlan Sabina

___________________________________________________________________________